İnsanlığa Nefes, Doğaya Saygı: 96,7 Milyon Fidan Toprakla Buluştu

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 76,5 milyon, kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında ise 20,2 milyon olmak üzere toplamda 96,7 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu duyurdu. Bu ağaçlandırma projelerinin, karayollarında iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olduğunun altını çizen Uraloğlu, Türkiye’nin doğa dostu ulaşım vizyonuna uygun olarak yapılan ekolojik köprü projelerine de değindi.

Ekolojik Köprü Projeleri Sürüyor

Bakan Uraloğlu, çevre dostu ulaşım projelerinin bir parçası olarak ekolojik köprü çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Şu anda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda toplam 9 ekolojik köprü bulunduğunu, Aydın-Denizli Otoyolu’nda ise bir ekolojik köprünün inşasının tamamlandığını söyledi. Ayrıca Konya-Aksaray Devlet Yolu, Kaş-Kalkan Yolu ve Batman-Hasankeyf yolu gibi stratejik bölgelerde toplam 15 yeni ekolojik köprünün planlandığını açıkladı.

Ankara-Eskişehir YHT Hattında Dünyanın İlk Ekolojik Köprüsü İnşa Edildi

Uraloğlu, Türkiye’nin doğa dostu ulaşım projelerinden bir diğerini de Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nda gerçekleştirilen ekolojik köprü olarak duyurdu. 2021 yılında tamamlanan bu ekolojik köprü, dünyada yüksek hızlı tren hattı üzerinde inşa edilen ilk ekolojik köprü olma özelliğini taşıyor. Doğal malzemelerle kaplanan ve çevrenin bitki örtüsüne uygun şekilde tasarlanan köprü, yaban hayatı için güvenli bir geçiş alanı sağlıyor. Bakan Uraloğlu, 2025 Yılı Yatırım Programı kapsamında bu hattın bir diğer ekolojik köprüsünün yapımının da planlandığını söyledi.

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattında Ekolojik Köprü Çalışmaları Devam Ediyor

Bakan Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi kapsamında Kırklareli ve Edirne illeri arasında üç ekolojik köprü inşa ettiklerini belirtti. Kırklareli-Pancarköy ile Kırklareli-Ağayeri arasındaki iki köprünün inşası tamamlanırken, Edirne-Kabaağaç arasında yer alan ekolojik köprünün yapımı ise hızla devam ediyor.

Bakan Uraloğlu, ekolojik köprülerin, yaban hayatının karayolu ve demiryolu hatları üzerinde güvenli geçişini sağlayarak, trafik kazalarını ve doğa ile insan arasındaki olumsuz etkileşimi minimize etmeyi hedeflediğini ifade etti.

Doğa ile Uyumlu Ulaşım Vizyonu

Uraloğlu, tüm bu projelerin, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmaların bir parçası olduğunu belirterek, "Ağaçlandırma projelerimizle karbon salınımını azaltmayı, doğa ile uyum içinde hareket etmeyi hedefliyoruz. Bu, Paris İklim Anlaşması ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda attığımız önemli adımlardan biridir" dedi.