NEVÜ Psikoloji Kulübü ‘Siyah Kuğu’ Filminin Analizini Gerçekleştirdi

 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Psikoloji Kulübü tarafından Psikoloji Kulübü Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Türkileri Arman rehberliğinde Fen Edebiyat Fakültesi Zeynep Korkmaz Konferans Salonu'nda katılımcı öğrencilerle 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz döneminin üçüncü film analizi etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlikte Siyah Kuğu (Black Swan) filminden önemli sahneler izlenerek, kulüp üyeleri ve öğrenciler yorumlarını paylaştı. Filmin ana karakteri Nina’nın kişiliği, annesi ve dans hocasıyla olan iletişimi ve karakterin içsel çatışmaları ünlü psikolog Carl Gustav Jung'un “Arketip Kuramı”ndan yola çıkılarak yorumlandı. Arketip Kuramı’na göre birey için en önemli iki arketip persona ve gölgedir. ‘Persona’ kişinin toplum tarafından kabul edilen yüzü iken ‘gölge’ ise toplum tarafından kabul görmeyen bastırılmış duygu ve arzuları ifade eder. Nina’nın filmin ilk yarısında görünen “tatlı kız” kişiliği onun personasını temsil eder. Nina, annesi ve toplum tarafından dayatılan “mükemmel ve itaatkar balerin” rolünü benimsemiştir. Ancak bu maskenin altında bastırılmış arzularını ve karanlık tarafını temsil eden gölgesi bulunur. Jung’un perspektifine göre, gölgeyle sağlıklı bir birleşim (entegrasyon) sağlanmazsa, bireyin ruhsal dengesi bozulabilir; bu da Nina’nın deneyimlediği gibi bir yıkıma yol açabilir. Filmde Nina’nın birey olma (bireyleşme) yolculuğu, Kuğu Gölü Balesindeki ‘Siyah Kuğu’ rolüne hazırlanırken başlamış gibi görünse de, bu süreç sağlıklı bir birleşimle değil, parçalanmayla ve psikolojik çöküşle sonuçlanır.

Ayrıca Kulüp Başkan Yardımcısı Didem Uysal ile kulüp üyeleri Aleyna Sarıcı, Ayşenur Köse ve Gülderen Çetin Jung’un Arketip Kuramı konusunda yaptıkları araştırmaları paylaştıkları etkinliğin karşılıklı fikir alışverişiyle geçmesinden hem izleyiciler hem de kulüp ekibi memnuniyetlerini dile getirdi.