NEVÜ’de 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni Yapıldı

 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de 2024-2025 Akademik Yılı açılışı, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törene; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Vali Yardımcısı Ramazan Yıldırım, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özlem Fındık, Prof. Dr. Bayram Deviren ve Prof. Dr. Adem Çatak, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhsin Özdemir, Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, Nevşehir İli Kalkınma ve Üniversite Yaptırma Yaşatma Vakfı Yönetimi, Nevşehir il protokolü, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, hayırseverler, akademik ve idari personel, öğrenciler ve aileleri ile davetliler katıldı.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti

Tören öncesi İsrail saldırısında hayatını kaybeden tüm Filistinli ve Lübnanlı şehitler için İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. İsmail Aras tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak, dualar edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve NEVÜ tanıtım filminin gösteriminin ardından sahne alan Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Türk Müziği Topluluğu’nun müzik dinletileri ile Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hacı Bektaş Semah Topluluğu’nun semah icrası törene renk kattı.

Heyecan ve Mutluluğunu Katılımcılarla Paylaştı

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nda kendi puan türüne göre NEVÜ’ye ilk sırada yerleşen Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Zeynep Kızılelma duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Rektör Aktekin: Üniversiteler Toplumu Geliştirme ve Dönüştürmede Belirleyici Etkide Bulunan Evrensel Kurumlardır

Açılışta konuşan ve eğitim-öğretimi doğru ve sistemli bir yapıya kavuşturacak kurumların başında üniversitelerin geldiğini belirten Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversitelerin toplumların gelişimi için en dinamik ve öncü yapı olan bilim ve sanat kültürünü üreterek içinde bulunduğu toplumu geliştirme ve dönüştürmede belirleyici etkide bulunan evrensel kurumlar olduğunu ifade etti. Aktekin, üniversite olarak eğitim, öğretim ve bilimsel araştırmaların yanı sıra üniversite-şehir, üniversite-bölge ve uluslararası iş birlikleri ile üniversite misyonunu en doğru şekilde yerine getirme gayretinde olduklarını söyledi.

Akademik Kadromuzu Nitel ve Nicel Açıdan Güçlendiriyoruz

Üniversitenin fiziki yapılanması ile birlikte akademik kadrosunu nitel ve nicel açıdan güçlendirmeye son derece önem verdiklerine vurgu yapan Rektör Aktekin, göreve başladığı 2020 yılı Mart ayından bugüne; 55’i profesör, 107’si doçent, 169’u doktor öğretim üyesi, 75’i öğretim görevlisi ve 60’ı da araştırma görevlisi olmak üzere kendi alanında birikimli toplam 466 akademik personeli NEVÜ ailesine kazandırdıklarını söyledi.

NEVÜ’nün Uluslararası Alandaki Marka Değerini ve Tanınırlığını Sürekli Yükseltme Gayretindeyiz

Açılan yeni fakülte, akademik bölüm ve programlarla kalite düzeyi yüksek bir eğitim-öğretim ile birlikte ‘Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ marifetiyle bilimsel AR-GE çalışmalarını desteklediklerini söyleyen Rektör Aktekin, yurt dışındaki üniversiteler ile gerçekleştirdikleri iş birlikleri, farklı ülkelerden gelen ve Türkiye’nin birer kültür elçileri olarak yetiştirdikleri uluslararası öğrenciler ile üniversitenin uluslararası alandaki marka değerini ve tanınırlığını sürekli yükseltme gayretinde olduklarını belirtti.

‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ Alanında Birçok Proje Gerçekleştirildi

YÖK tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan ve Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’de yer alan üniversite olarak İhtisaslaşma Koordinatörlüğü aracılığı ile birçok proje ve çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade eden Aktekin, bu çalışmalarla üniversiteye ve Nevşehir’e çok önemli kazanımlar sağladıklarını söyledi.

Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Hastanesi İnşaatı Hızla Yükseliyor

Belirledikleri stratejik hedefler doğrultusunda 2023 yılında temeli atılan Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Hastanesi inşaatının hızla yükseldiğini belirten Rektör Aktekin, 2025 yılında hizmete açmayı planladıklarını söyledi.

Aktekin, Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Hastanesi’nin tamamlandığında içerisinde 89 diş ünitesi, 8 yatak kapasitesi, 8 Anabilim Dalı Başkanlığı, nöbet polikliniği, lokal ameliyathane ve yataklı servis ile gün içerisinde 500 hastaya alanında uzman bir ekiple sadece nicelik değil nitelik yönünden de kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti vereceğinin altını çizdi.

Sosyo-Kültürel Gelişime Büyük Önem Veriyoruz

Üniversitelerin en önemli varlıklarından birinin de sahip oldukları gelişmiş kütüphanelerinin olduğunu kaydeden Rektör Aktekin, bu anlamda Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi’ni kaynaklar ve fiziki imkanlar noktasında çok ileri bir düzeye ulaştırdıklarını söyledi. Merkez kampüste yer alan Sezai Karakoç Öğrenci Yaşam Merkezi’nde bir kitabevinin açılması, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri görüşmeler neticesinde kampüs içerisinde öğrencilerin her türlü sportif ve kültürel faaliyetleri 24 saat boyunca kesintisiz sürdürülebileceği ‘Genç Ofis’ ile Türkiye Diyanet Vakfı ile kurumlar arası iş birliği kapsamında ‘Diyanet Ofis’in açılmasını sağladıklarını belirten Aktekin, ayrıca Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirdikleri protokolle de yıl boyu her ay düzenli olarak iki tiyatro oyununu öğrenciler ve Nevşehir halkıyla buluşturmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

NEVÜ’ye İlk Sırada Yerleşen Öğrenciler Ödüllendirildi

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nda NEVÜ’yü tercih ederek sözel puan türünde ilk sırada yerleşen Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Zeynep Kızılelma, dil puan türünde Fen Edebiyat Fakültesi Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Elif Naz Karman, sayısal puan türünde Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği Bölümü öğrencisi Hüner Altınok ve eşit ağırlık puan türünde Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencisi İrem Aleyna Barut’u tebrik ederek kendilerine hediyelerini verdi.

Akademik Yılın İlk Dersi Edebiyatçı-Yazar Necip Tosun’dan

NEVÜ 2024-2025 Akademik Yılı’nın ilk dersini Çağdaş Türk Edebiyatının usta isimlerinden Edebiyatçı - Yazar Necip Tosun verdi. “İkinci Üniversite: Bir Kütüphane Kurmak“ başlıklı konuşmasında Tosun, kendisine ait yayınlanmış 5 hikaye kitabı ve bunun yanında 15 adette deneme, inceleme ve teori kitabının bulunduğunu söyledi.

Edebiyatçıların edebiyat hayatına baktığında bir şairin, bir öykücünün, bir romancının eserlerini yazdıktan sonra bir kenara çekilmesini doğru bulmadığını ifade eden Tosun, bu kişilerin yaptığı iş hakkında söz alması, o işin teorisi hakkında konuşması ve onunla ilgili metinler üretmesi gerektiğini söyledi. Tosun “Ben kendi adıma bunu bu yüzden yaptım ve yazdım. Tabi bir insanın yaptığı iş hakkında konuşması, mutfaktan yapılan bir konuşma olduğu yani bilge olduğu için çok değerli metinlerdir. Örneğin Ahmet Hamdi Tanpınar’a baktığımızda kendisi güçlü şairliği, romancılığı ve hikayeciliğinin yanında 19. yüzyıl Türk edebiyatı ve edebiyat üzerine makaleler gibi inceleme ve değerlendirme kitaplarıyla da Türk edebiyatını zenginleştirmiştir. Aynı şekilde Tahsin Yücel, Edip Cansever ve Cemal Süreya yazdıklarının dışında da konuşarak edebiyatımızı zenginleştirmişlerdir” dedi.

Kütüphanelerin tarihteki önemine değinen Tosun, “Kütüphaneler bilinçle hayata baktığımız yerdir. Aslında insanın gerçek doğumu hayata bilinçle baktığı anda başlar. Benim hayata bilinçle baktığım yer kütüphanemdi ve ben bu kütüphanemden dünyaya baktığımda her şeyi daha iyi yorumluyorum.

Bütün kütüphaneler aslında bizim hayatımızı gösterir, hayatımızı belirler. Çünkü ilk ve orta eğitim hayatımızdan itibaren aldığımız kitaplar ilerleyen yaşlarımızda beyinlerimizi değiştirir, kendimizi değiştirir, hayat görüşümüzü değiştirir ve kütüphanemizin içeriği sürekli değişir. Biz sürekli bu kütüphanemizle var oluruz. Bu yüzden kütüphaneler otobiyografimizdir, bizi yansıtır ve bizim kimliğimizdir. Kütüphaneler sadece bireyler olarak bizlere katkıda bulunmaz. Aynı zamanda toplumların ve devletlerin de kütüphanelere ihtiyacı vardır. Çünkü kütüphaneler milletlerin, ülkelerin hafızalarını kayıt altına alır” diye konuştu.

NEVÜ’lü ‘Dünyanın En Etkin Bilim İnsanları’

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ayrıca Stanford Üniversitesi tarafından 22 ana bilim dalı ile 174 alt ana bilim dalında dünyada 7 milyon araştırmacı üzerinde yapılan araştırmaya göre 2023 yılına ait yayın verilerinin değerlendirildiği ‘Dünyanın En Etkin Bilim İnsanları’ listesinde yer alan NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seydi Battal Gazi Karakoç, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ersan Kabalcı, Prof. Dr. Serkan Şahinkaya, Doç. Dr. Mehmet Yeşilbudak, Doç. Dr. Ebubekir Kaya ve Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Bora Dedeoğlu’nu başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek kendilerine teşekkür belgesi verdi.

Akademisyenlere Cübbe Giydirme Töreni

NEVÜ Akademik Yılı Açılış programı, 2024 yılında akademik yükselme göstererek profesör ünvanı alan ve profesör olarak üniversiteye yeni katılan öğretim üyeleri ile akademik yükselme göstererek doçent ünvanı alan öğretim üyelerine cübbelerinin Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin tarafından giydirilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.